Een plaats aan tafel

Adoption is the highest privilege of the gospel. The traitor is forgiven, brought in for supper, and given the family name. To be right with God the Judge is a great thing, but to be loved and cared for by God the Father is greater.

J.I. Packer

Geadopteerd worden is het grootste voorrecht dat het evangelie schenkt. De verrader wordt vergeven, mag plaatsnemen aan tafel en krijgt de familienaam. Onschuldig verklaard worden door God de Rechter is iets groots. Maar geliefd en verzorgd worden door God de Vader is groter.

J.I. Packer

In de protestantse traditie wordt veel nadruk gelegd op de ‘rechtvaardiging’, hoe een mens met God verzoend kan worden. Dit was de zoektocht van Luther, de vader van de reformatie. Hij kwam uit bij geloof en genade. Vergeving van zonden kan niet verdiend worden. We ontvangen het door geloof in de Here Jezus, als onverdiend geschenk van onze genadige God.

Die rechtvaardiging wordt door velen in de protestantse traditie gezien als eindpunt. Onze zonden zijn vergeven. We hebben Christus aanvaard als onze Redder. En nu zijn we er.

De heiligingsbeweging, waarvan John Wesley een van de voormannen was, ging verder. We zijn opnieuw geboren en nu is het zaak dat we dat nieuwe leven gaan leven. We zijn geroepen om steeds meer op Jezus te gaan lijken. De vruchten van de Heilige Geest, zoals liefde, vrede, geduld en zelfbeheersing moeten in ons groeien.

Zowel de rechtvaardiging als de heiliging zijn absoluut centraal voor het christelijk geloof. Maar Packer legt in deze quote de nadruk op iets anders. Ja, het is ontstellend groot dat we met God in het reine gebracht mogen worden. Maar er is nog iets groters. We worden als zijn kinderen aangenomen. We krijgen zijn naam, worden door God geliefd en mogen rekenen op zijn zorg.

Christen worden is meer dan een rekening die vereffend wordt, of een schuld die wordt afbetaald. Het christelijk leven is meer dan een strijd tegen de zonde en een proces van heiliging. We mogen ons geborgen weten bij God onze vader. Dat is het grootste voorrecht. We zijn geliefd, veilig, welkom.

Ziet, welk een liefde ons de Vader heeft gegeven, dat wij kinderen Gods genoemd worden, en wij zijn het ook! 1 Johannes 3:1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: